Lieve ouders,
In een eerste graad is het ontzettend belangrijk dat er dagelijks wordt geoefend met lezen. Niet alleen op school, maar zeker ook thuis.
Omdat er toch een aantal kindjes zijn die hun leesmapje niet altijd bij zich hebben, heb ik de leesblaadjes ook op Smartschool geplaatst.
Vanaf nu leren de kinderen gaandeweg lastige eenlettergrepige woorden zoals kist, drop, hond, slang, springt, meeuw, ja, zo en woorden van twee en drie lettergrepen lezen.
Ook oefent uw kind om niet meer spellend te lezen. Doet jouw kind dit nog wel? Geen paniek. Ook hij of zij komt er wel! Een tip die kan helpen is om de klanken van de letters langer aan te houden. Dat is al een stap in de richting van het gebonden lezen.
Bijv.: rrrrrooooossss.
Komende week komen vooral de sch-woorden aan bod. Maar er verschijnen vanaf nu ook hoofdletters in de zinnen.
Verder leert uw kind hoe het woorden als 'we', 'je', 'ze', 'me' en 'te' moet lezen. Deze woorden klinken immers anders dan dat je ze schrijft. (Vandaag heb ik het hier trouwens al over gehad, want in sommige huishoudens werden er al discussies gevoerd, waarbij de kindjes de uitleg van mama en papa natuurlijk niet wilden aannemen. Hahaha. :) )
Ook de lettercluster ng (ring) zal aan bod komen. Bovendien maken ze ook al kennis met woorden met twee medeklinkers vooraan en achteraan (stoel, lamp), woorden met -d en -b achteraan (heb, bad) en samenstellingen (zakmes).
Hier volgen enkele tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan:
- Uw kind kan nu alle eenvoudige teksten op AVI-niveau 1 lezen. Avi 1 komt overeen met de nieuwe benaming Start/M3. Wilt je kind graag een moeilijker boekje proberen, dan kan dat natuurlijk ook. Uitdaging is belangrijk! (Let op: het mag wel niet frustrerend worden)
- Maak uw kind enthousiast voor lezen door regelmatig samen naar de bibliotheek te gaan. Vaak staan deze boekjes bij de boeken voor beginnende lezers en hebben ze een apart herkenningskleurtje. Informeer zeker aan de balie.
- Voor uw kind is betrokkenheid belangrijk wanneer het zelf een boek leest. Praat daarom samen over het boek of laat uw kind een stukje hardop voorlezen.
- Lees zelf ook nog steeds voor. Genieten van een verhaal is erg belangrijk! Wissel misschien om van dag tot dag.
Ik wens jullie alvast veel leesplezier!
Vele groetjes,
Maureen