dinsdag 20 maart 2012

kijkje in de klas: hoog bezoek van Si en Cret


Als je net heel veel geluk had en het wachtwoord wist ging de poort gisterenochtend voor je open...
Maar heel vaak ging ze ook weer snel terug toe! Want Agent Si en Cret verblijven een week op onze school! Zij zijn ingehuurd op het diereneiland en hebben een zeer grote opdracht gekregen.
Aan de poort gingen ze alvast op zoek naar hulpagenten die zin hebben om het grote probleem samen met hen aan te pakken...!
En ja... hier en daar waren al een paar pientere jongens en meisjes die het antwoord op de vraag wisten... en de school vervolgens veilig betraden!

Hoeveel tenen  heeft een nijlpaard? Hoe ver kan een kangoeroe springen? Waarvoor dient de slurf van een olifant? Waarom verandert een kameleon van kleur? Hoeveel liter water per dag drinkt een neushoorn? ...




Wanneer alle hulpagenten stilaan aanwezig waren werd het dringend tijd om van start te gaan" Agent Si en Agent Cret leggen uit wat het probleem is...: 
"Er ontstaat op dit eiland zeer veel verwarring. Er zijn kangifanten, opaardroe's, dolbraleons, nijlfanten, enz. Niemand op dit eiland weet nog welke dieren er echt leven en welke lichaamsdelen bij elkaar horen. Net daarom zijn de agenten van de partij... Samen met de kinderen gaan zij deze week een 'dierenflapjesboek' maken waarbij het opnieuw duidelijk wordt welk hoofdje bij welk lichaam en bij welke staart past..."

De eerste opdracht is de puzzelstukken die de agenten vonden op het eiland samen te brengen en een juiste combinatie te vormen!
 Geslaagd! Dit was een eerste veelbelovende uitdaging waarin alle agenten al hun uiterste best deden!

 En dan gingen ze pas echt aan het werk...!
 Er werden heel wat weetjes gestempeld over de verschillende dieren. Niet zomaar gestempeld maar daarvoor gebruikte wij de 'linkprintstempels...'! Speciale stempels die in de eerste graad gebruikt worden en waar jij al echt woorden mee kan vormen!
Weetjes als.. deze brengen wat orde op zaken:

Een zebra heeft strepen als verwarring voor de vijand.
Het oog van een olifant is zo groot als een basketbal.
Een giraf haar jong valt bij de geboorte 2 m naar beneden.
Een kameleon (jong) heeft een speciale tand om het ei te breken.
Een nijlpaard kan zijn adem 5 minuten inhouden.
...



Ondertussen ging een ander groepje hulpagenten op zoek naar de juiste omgeving. Waar leven de dieren? Deze groep zorgt voor de niet onbelangrijke achtergrond in het boek! Prachtige jungles, watervallen, woestijnen werden met pastelkrijt gecreƫerd.
En de derde groep nam zeer goed de verschillende dieren waar en ging met pastel aan het werk om deze weer te geven. Om er nadien een echt flapjesboek van te maken moesten zij rekening houden met een juiste compositie en raakpunten op het blad. Na heel wat experimenten gingen wij 'echt' aan het werk, en dit werk werd op dinsdagnamiddag verder gezet!
Morgen komen Se en Cret terug en bekijken wij samen het resultaat. Hopelijk slagen wij in deze opdracht en kunnen wij wat orde op zaken stellen. Maar als wij de inzet van onze hulpagenten bekijken... is er zeer veel kans dat dit verhaal goed afloopt!

Donderdagochtend om 9 uur is iedereen van harte uitgenodigd in de zaal voor de voorstelling van het 'dierenweetjesboek'.

mededeling: walk for water

1) Walk for water
Op donderdag 22 maart is het de jaarlijks terugkerende wereldwaterdag. Op die dag wordt er aandacht gevraagd voor onze medemens in het Zuiden die dikwijls de toegang tot drinkbaar water moet ontberen. MOS organiseert die dag voor de tweede keer op rij deWalk 4 Water. Talloze kinderen in het Zuiden moeten dagelijks gemiddeld 6 km stappen voor het halen van drinkwater. Hierdoor kunnen ze dikwijls niet naar school, terwijl onderwijs net nodig is om hen uit de armoedecirkel te krijgen. Op donderdag 22 maart de Pit ook solidair zijn met haar leeftijdsgenoten in het Zuiden en ook 6 km te stappen. In samenwerking met de stad Diest wandelen we de route van de Demer en eindigen we tegen 14u15 op de markt in Diest waar waterspelen zullen doorgaan. Onze lagere school start aan het bezoekerscentrum Webbekoms Broek.

Mogen we jullie vragen om voor de kinderen van de lagere school stevig schoeisel te voorzien, een emmertje en liefst blauwe kleren. Alvast bedankt!

2) Picknicken
Op vrijdag 30 maart gaan we met heel de school naar de Halve Maan om te picknicken.
Elke klas zorgt voor zijn eigen picknick.
Wie heeft er zin om ons te helpen?
Voormiddag maken we onze picknick klaar en 's middags gaan we dan natuurlijk tijdens onze picknick proeven van al dat lekkers.
(De kinderen moeten dus geen boterhammen meenemen!)

mededeling: voorstelling draaiboek

Hallo lieve ouders, grootouders,....

Dit jaar hebben onze kinderen weer samen met Si en Cret ( de geheime agenten) een boek gemaakt. Dit jaar geen prentenboek maar een dieren- weetjesdraaiboek. We zouden ons harde werk graag aan jullie voorstellen op donderdag 22 maart om 9uur in de pitstop.
Dit jaar is ons boekje niet ' te koop' We maakten er eentje voor Lieselot en voor onze klas.

Ik kan je alvast verklappen dat het resultaat schitterend is.

Hopelijk tot dan.

groetjes
Karolien