zondag 4 december 2016

lettertestjes door Maureen

Lieve ouders,

gedurende deze week zal Maureen een leestestje afnemen bij de kindjes van het eerste. Het lezen van alle geleerde lettertjes komt daarbij aanbod.
We brengen jullie graag op de hoogte hiervan maar zouden jullie dat ajb niet tegen de schatten willen vertellen. Het woord: testje, kan hun namelijk nogal wat stress bezorgen...

Tot morgen,

Wendy

Wat doen wij veel in een week!

Wat doen wij veel in één week!

Maandag begonnen we met het leren van de lettertjes van het woordje 'huig'. Die zijn na een weekje allemaal gekend alleen de 'g' moeten we nog leren schrijven. We merkten dat de 'ui' soms echt wel moeilijk te discrimineren is! Vooral als we woorden horen met een 'ei - ij' of een 'eu'. Man, man, man, onze oren moeten wel constant op 'volledig open' staan, anders vergissen we ons hoor.
We hebben ondertussen al een hele reeks van prachtige wandplaten zelf gemaakt en zij kleuren onze klas elke week weer een beetje meer.





We rekenden er ook weer vrolijk op los deze week. Van splitsen van 6 tot 10 met 5. Nu, zo moeilijk was dat niet hoor want, weet je, wanneer we dat doen met onze handjes, dan is er telkens één handje al '5'! Papmakkie dus! Die handjes zijn echt wel een heel handig hulpmiddeltje. Rekenverhaaltjes waren ook weer van de partij. Dat is wel wat moeilijker hoor... We mogen niet alleen de uitkomst geven! Neen! We moeten de weg naar de uitkomst kunnen uitleggen. We moeten de oefening erbij kunnen geven. En ook al kennen we de uitkomst en weten we in ons bolletje hoe we die bekomen, toch is het erg zwaar om het uit ons te laten vloeien op papier... Is niet erg, dat komt nog.
Springen met sprongen daarentegen, dat doen we als volleerde kangoeroes; van 0 tot 10 met sprongen van 2, van 1 tot en met 11 met sprongen van 2 éééééééén ... omgekeerd!!!! We springen zoveel dat onze kaakjes er helemaal rood van aanlopen. Leuk hoor.



Onderzoek, dat is wel erg boeiend geweest!
Onze Inty heeft toch zo vaak een bloedneuzeke... waardoor komt dat? Hoe los je dat op? Inty, Lotte, Andes en Jordan - Grace kunnen je dat nu piekfijn uitleggen. Als je wilt, spelen ze er een toneeltje over voor jou.
 





En spinnen, ze hebben acht poten, ja, dat wisten we al maar, die kleine griezeltjes hebben ook acht ogen! Hun webben zijn ijzersterk! Wanneer spinnen verliefd zijn en ze willen paren, dan geeft het mannetje soms eerst een vliegje aan het vrouwtje, zodat zij geen honger zou hebben en het mannetje zou willen opeten! Hemeltje! Na het paren komen de eitjes, ze zitten lekker knus in een cocon. En nog veel meer van die dingen, kan je nu lezen in ons zelf gemaakt spinnenboek! Luciano van klas Cisse hielp ons met dit alles! Dat was wel een leuke meester hoor!

 


De vos, dat was een onderzoekje van Jaspertje, Tibet en Liano onder leiding van Ingmar, ook uit klas Cisse! Daar leerden we vooral cijfers. Die cijfers zijn we nadien met Selien om gaan zetten in concrete afstanden op de speelplaats. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat sommige vossen tot 8 m kunnen springen??? Weet jij wel hoe ver dat dat is???



Twee meeesters van bij Cisse dus maar, ook onze eigen klas verbergt grote lesgeeftalenten. Barre was de meester in het groepje dat leerde loombands maken.

 


Uit de klas Evelien kwamen er dan weer twee juffen met een spel rond de letter 'm'. Helemaal zelf gemaakt. Dat was ook wel leuk hoor!



Nico kwam uitleggen aan een groepje hoe je witlof moet planten. Jasper, Leonie, Frida en Barre hebben daarvoor lekker met hun handen in de aarde gewroet waarna we weer les kregen van een meester uit klas Cisse om de verwerking vorm te geven.

 

 





Liano heeft eindelijk antwoord op de vraag hoe het komt dat 'helikoptertjes' van de boom ronddraaien als ze naar beneden vallen en blaadjes die van de boom afvallen niet. daarvoor kwam klas Karolien ons ter hulp.



Hoe is de oerknal ontstaan, ... tja, dat is ook een vraag die leefde in een van de jonge hoofdjes en jawel, Jaspertje, Jordan, Fala en Inty kunnen je daar nu op antwoorden en Selien ook wel hoor. Misschien vind je het makkelijker om het te begrijpen met de planeten die ze daarbij kleiden.

 


Hoe een ziekenhuiskamer er uit ziet, dat legde Liano ons volledig van naaldje tot draadje uit in een filmpje ter plekke opgenomen toen hij geopereerd werd aan zijn tanden.



's Avonds, wanneer we doodop zijn van al het harde werken, was het weer erg leuk om te luisteren naar een verhaaltje op de minicomputer van Andes.



O ja, en deze week zijn we ook van plaats verwisseld! Wat een animo gaf dat zeg! Er was geen houden aan. Niet stil te krijgen waren die mondjes vrijdag. Zo een nieuwe buur, dat is dan ook wel razend spannend en dat is nog niet alles... de Sint zo dichtbij, ... dat maakte de gemoederen helemaal sidderend van energie.




Maar, beste ouders, de klas heeft toch wel wat tips in verband met dat hele Sint- en pietbezoek, zo 's nachts in onze huizen...
Kijk, we rekenden zo eens uit hoeveel pintjes piet zo op een nacht drinkt wanneer hij langs de huizen gaat van de schatten van onze klas... We kwamen op één nacht aan 11!! Dat vinden wij persoonlijk teveel. Wat als hij met zijn zatte voeten van het dak valt?? Dan kan hij geen pakjes meer brengen. Onze tip dus: sluit de kasten beter af 's nachts in deze periode, immers, er zijn huizen waar Piet onbeschaamd extra pintjes uit de kast neemt... Oei, oei, oei, als dat maar goed komt!
Tweede puntje dat aandacht verdient: de rotzooi die deze toch wel belangrijke heren achterlaten in onze huizen. Ze krijgen dan al vanalles om te drinken en te eten wanneer ze zo hard moeten werken 's nachts, in de kou en het donker, ... maar, dan ruimen ze niet op! Kom op hè, we spreken hier over afgeknabbelde appels op de grond naast de schoen, snoeppapiertjes, gekauwde rozijnen, flesjes die omliggen, ... Misschien kan dat wel gemeld worden via een briefje als hij langskomt maandagnacht. Nu, als ze niet 'willen luisteren' is het niet zo erg want de pakjes zijn wel veel leuker, de rotzooi ruimen we voor een keertje toch graag op.
Willen jullie misschien ons liedje laten horen dat we speciaal voor Sint en Piet zongen op ons Fransbest!




Voilà en daarmee is ons weekje afgesloten. We kijken erg uit naar nieuwe belevenissen in een nieuw weekje!