maandag 19 november 2012

mededeling: voorleesweek en Vlaamse zwemweek

hallo allemaal,

Woensdag gaan we opnieuw zwemmen want deze week in het Vlaamse zwemweek. We gaan woensdag zwemmen. We vertrekken om 9.30 uur op school en zijn om 10uur in het zwembad.
Daar ik woensdag op navorming ben en dus niet op school zal zijn, wou ik wat extra omkleedhulp vragen aan jullie. Caroline Vanhamel zal samen met de kinderen van en naar het zwembad stappen en hun eveneens helpen. Nadien zullen de kinderen tijdens hun werktijd begeleid worden door Liesbet of Judith.




FREINETSCHOOL DE PIT PRESENTEERT
-          in organisatie van de werkgroep BIB -
„HET IS OM WEG TE DROMEN”  VOORLEESAVONDEN
Wij nodigen jullie allemaal
(kinderen, ouders- en grootouders, zussen en broers) uit
om de rol van het PUBLIEK bij onze voorleesavonden te spelen!
Waar en wanneer: in de Pitstop, 19-22 november, telkens tussen 18.45 en 19.15 uur  (vrijblijvende dress code: pyjama (voor de kidsJ)


programma: 
19. november, maandag
  • Greet leest het verhaal „De mooiste vis van de zee helpt een ander”. Met kamishibai !
·        Orsi vertelt een verhaal over beestjes met diaprojectie. De beestjes zijn bekende figuren van een populaire hedendagse Hongaarse boekserie voor kinderen.

2     20. november, dinsdag
·        Mireille leest het verhaal „Elmer springt eruit” voor. 

Martine leest een verhaal voor. Welke zal het zijn? Het is een verrassing, en wie weet, misschien mag de publiek zelf kiezen J!  

21. november, woensdag
        Nathalie en Orsi vertellen het verhaal „Zieke Juultje en de Nachtdraak”.  Met poppenkast

22. november, donderdag
·        De Pit-team brengt op het podium het verhaal „De Speculaaspop”  van Tony Ross. Personages, poppenkast en prentenprojectie in een voorstelling!

·        Ina en Fred vertellen het verhaal „De Zeventijdentocht” van Ina zelfs.


Elke avond zorgen wij voor een gezellig sfeer
en voor warme melk en chocomelk. 
Wij hopen jullie allen in de Pitstop te mogen verwelkomen!













kijkje in de klas: Hoe wordt een wolk gemaakt?

Hallo allemaal,

We hadden deze ochtend een probleem: We liepen in de wolken..... ( mist) Hoe komen die wolken er nu eigenlijk? Van wat is een wolk gemaakt? ..... Milan had een idee: " We kunnen de wolk proberen in een doosje te vangen. Dan kunnen we zien wat er allemaal in zit...... " Zo gezegd, zo gedaan...... We gingen naar buiten om een wolk te vangen.






ik moet zeggen dat het best wel grappige taferelen heeft opgeleverd! 
Na een tijdje vangen kwamen we terug samen. Sommigen dachten dat ze een wolk hadden gevangen omdat de binnenkant toch wel wat troebel was geworden.... ( wasem) Ook waren er enkele zo slim om in hun potje te ademen om zo een wolk in hun doosje te krijgen. 
Vanuit onze ontdekkingen gingen we in de namiddag verder op onderzoek. Morgen doen we een proefje in de klas om een echte wolk te maken. 

In de voormiddag gingen we ook nog op onderzoek naar de woorden met de au. We namen er het au-verhaal bij dat onze voorgangers gemaakt hadden voor ons. Ayse was het hier niet helemaal akkoord en begon tijdens haar werktijd aan een nieuw au-verhaal. 


Ook werd er in de hoeken hard geoefend. 
We oefenden + en - met de lintmeter. 
 En ook het kaartspel om als eerst de getallenrij tot 10 te maken was een topper. 

 Het eerste leerjaar ging ook aan de slag met hun nieuwe zin. " Max zijn tand zit vast." We puzzelden met de woorden en maakten zo nieuwe zinnen.
morgen is het woord tand aan de beurt. ( Jullie zullen ook merken dat er nieuwe letters in hun doosje zitten) 


 Na onze onderzoekstijd gingen we een kijkje nemen in de bib. We keken er gezellig in boekjes en mochten allemaal eentje mee naar de klas nemen. Daar het voorleesweek is nam ik er ook een heleboel leuke mee. Deze week gaan we extra proberen te genieten van het luisteren naar een verhaal. 





Deze hadden jullie nog te goed. De afgewerkte versie van Max en Milan hun vrije tekst :-) Een pareltje. 


Dit kwam nog aan bod in onze kring: 

- Hoe worden kleren gemaakt? We zouden graag op bezoek gaan bij een kleermaker en we zijn op zoek naar een mama en/ of oma die samen met de kinderen nieuwe kleertjes wil naaien voor Bram. Alle vrijwilligers welkom. 

- Ook wilden de kinderen graag vogelhuisjes timmeren..... als er handige papa's zijn die dit op zich willen nemen. Ook jullie zijn steeds welkom. 

Alvast bedankt voor jullie hulp. 

tot morgen
Karolien