vrijdag 9 maart 2012

kijkje in de klas: naar het postsorteercentrum

klasfotograaf : Karolien
verslag: klas

 

Yves heette ons welkom in Diest Mail. Hij vertelde ons wat er allemaal op een enveloppe moest staan. Maar dat wisten we natuurlijk al omdat we er allemaal al eentje geschreven hadden.
-naam
-straat + huisnummer
-postcode + stad
land

Aan de voozijde moest de afzender. Dit is heel belangrijk voor als het adres foutief  zou zijn. Dan stuurt de post de brief terug.
Wisten jullie al waarom die golfjes op de brief staan als je hem thuis krijgt? Om de postzegel te 'vernietigen' gebruiken ze een stempel met golfjes zodat ook op grotere brieven waar meerdere postzegels op een rijtje staan, de zegels worden vernietigd.


 
De bakken waar de post in toekomt. Dan moeten de postbodes beginnen sorteren.
Elke postbode ordent dan zijn post per straat. in deze vakjes. Elke straat heeft een nummer.


per straat ordent hij dan zijn post op nummer.


Als er een rood bolletje ophangt wil dat zeggen dat deze mensen verhuisd zijn.

Er is ook een plaats waar de "foute brieven " terecht komen. Deze worden dan teruggestuurd naar de afzender. Idun haar brief was hierin terecht gekomen. Gelukkig hebben we dit even kunnen rechtzetten.

Zo zit een postbode eruit. De kleuren van de post zijn rood en blauw.

Zowel op de fiets als op de brommer moeten de postbodes een helm dragen. Meestal is dat een rode maar er bestaan ook witte.


De postbodes neemt enkel de tassen met brieven mee van in het begin van zijn ronde. Een andere postbode brengt met de auto de andere zakken naar een vaste plaats van de ronde zodat ze postbode niet alles moet meeslepen.



Er zijn postbodes die hun ronde doen met de fiets of met de brommer. Ze mogen dit niet zelf kiezen. Dat hangt af van de afstand die ze moeten overbruggen.  



Het was een leuke uitstap en we hopen dat onze brieven goed zijn aangekomen! :-)

groetjes
karolien