woensdag 11 februari 2015

Brief CLB

Lieve ouders van het eerste leerjaar,

Een poosje geleden kregen jullie een brief mee van het CLB.
Ik ontbreek er nog 2.
Gelieve deze tegen morgen mee te geven.

Groetjes,
Maureen

Lezen in het eerste leerjaar

Beste ouders,

Vanaf nu leren de kinderen lastige eenlettergrepige woorden zoals kist, drop, hond, slang, bank, springt, meeuw, ja, zo en woorden van twee en drie lettergrepen lezen.
Ook oefent uw kind om niet meer spellend te lezen.
Doet uw kind dit nog wel? Geen paniek. Ook hij of zij komt er wel! Een tip die kan helpen is om de klanken van de letters langer aan te houden. Dat is al een stap in de richting van het gebonden lezen. Bijv.: rrrroooooossss.
Deze lastige eenlettergrepige woorden worden niet allemaal tegelijkertijd aangeboden en geoefend. Ze zijn verdeeld over verschillende weken.

Deze week komen vooral de sch-woorden aan de orde. Maar er verschijnen vanaf nu ook hoofdletters in de zinnen.
Uw kind leert verder hoe het woorden als 'we', 'je', 'ze', 'me' en 'te' moet lezen. Deze woorden klinken immers anders dan je ze schrijft.
Ook de lettercluster ng (ring) komt aan bod. Bovendien maken kinderen al kennis met woorden met twee medeklinkers vooraan en achteraan(stoel, lamp), woorden met –d en –b achteraan (heb, bad) ensamenstellingen (zakmes).

Hier volgen tips om samen bezig te zijn met de kennis die uw kind tijdens het leesonderwijs heeft opgedaan.
Uw kind kan nu alle eenvoudige teksten op AVI-niveau 1 lezen. Avi 1 komt overeen met de nieuwe benaming Start/M3. Wilt uw kind graag een moeilijker boekje proberen van E3, dan kan dat natuurlijk ook. Uitdaging is belangrijk (let op: het mag wel niet frustrerend worden). 
Maak uw kind enthousiast voor lezen door regelmatig samen naar de bibliotheek te gaan. Daar hebben de AVI-1-boekjes/ Start/M3  een herkenbare kleur. Informeer naar de kleur die in uw bieb wordt gebruikt. Vaak staan deze boekjes bij de boeken voor beginnende lezers.
Voor uw kind is betrokkenheid belangrijk, wanneer het zelf een boek leest. Praat daarom samen over het boek of laat uw kind een stukje hardop voorlezen.
Lees zelf ook nog steeds voor. Genieten van een verhaal is erg belangrijk! Wissel misschien om van dag tot dag.


Ik wens jullie alvast veel leesplezier!

Lieve groetjes,

Maureen

eerste leerjaar - woordpakket 1.2

Lieve ouders,

De kindjes mogen oefenen op woordpakket 2.
Moeilijke verbindingen zoals de 'b', 'w' en 'v' zijn pas voor wp 3.
Komt er toch zo'n woordje voor in een dictee en de verbinding is nog niet correct, dan wordt dat ook niet als foutief gerekend.


poot
maan
hok
man
gras
pot
jas
hak
koe
trap
rook
gat
haak
zoen
snoep
rok
poes
doos
slot
kraan