vrijdag 20 november 2015

Belangrijk - lezen in de eerste graad

Liefste ouders,

Leren lezen in het eerste leerjaar is een hele belevenis. 
Nieuwe lettertjes leren kennen, boekjes ontdekken, het plezier beleven van een woord juist te lezen,... Kortom, een heel avontuur! 
In de klas oefenen wij hier dagelijks op, zowel met leuke leesspelletjes als met de leesmap, als met boekjes en in de leeshoek. 
Maar...lezen in de klas alleen is helaas niet genoeg voor een beginnend lezertje. Thuis elke dag 10 minuten lezen met je kind is eigenlijk een must. 
We kunnen eigenlijk niet genoeg benadrukken hoeveel waarde die tien minuten thuis lezen met uw kind heeft. 

  • Waarom is lezen belangrijk?

Lezen is niet alleen leuk, mooi, spannend, ontroerend en handig, maar ook nog eens een sleutel naar de volwassen wereld. Kinderen lezen hardop als ze op school bezig zijn met leren lezen: ze zijn trots, want er gaat letterlijk een wereld voor ze open.

Leestechniek ontwikkelt zich al vanaf de geboorte. Door voorlezen uit babyboekjes leren ze dat de klanken ‘boe’ en ‘koe’ gekoppeld zijn aan een plaatje van een wit beest met zwarte vlekken en herkennen een echte koe later ook in de wei. (Voor)lezen stimuleert het leervermogen. Een kind leert (de betekenis van) nieuwe woorden en doet kennis op over de wereld om zich heen.

Lezen stimuleert luisteren, concentratie en fantasie. In kinderliteratuur wordt veel gebruik gemaakt van humor. Lachen is leuk en letterlijk gezond. Boekjes en lezen vormen een aanleiding tot gezelligheid, pret en interactie.

In de eerste graad ligt nadruk heel hard op de automatisatie, ook bij het lezen. Vlot kunnen lezen in de eerste graad zorgt voor een vlotte schoolcarrière in de volgende graden: vraagstukken worden makkelijker geïnterpreteerd, spelling gaat vlotter, opdrachten van andere vakken worden sneller begrepen, onderzoekjes kunnen uitgebreider aangepakt worden, presentaties worden rijker,..

De voordelen zijn ontelbaar.

Daarom hebben Evelien en ik maar 1 wens op ons Sinterklaaslijstje dit jaar:
"Liefste ouders, 

Wij zullen elke dag heel hard oefenen met jullie kapoenen om van hen superlezertjes te maken.
Jullie thuis ook?"

Bedankt!
Evelien & Annelies