dinsdag 20 maart 2012

kijkje in de klas: hoog bezoek van Si en Cret


Als je net heel veel geluk had en het wachtwoord wist ging de poort gisterenochtend voor je open...
Maar heel vaak ging ze ook weer snel terug toe! Want Agent Si en Cret verblijven een week op onze school! Zij zijn ingehuurd op het diereneiland en hebben een zeer grote opdracht gekregen.
Aan de poort gingen ze alvast op zoek naar hulpagenten die zin hebben om het grote probleem samen met hen aan te pakken...!
En ja... hier en daar waren al een paar pientere jongens en meisjes die het antwoord op de vraag wisten... en de school vervolgens veilig betraden!

Hoeveel tenen  heeft een nijlpaard? Hoe ver kan een kangoeroe springen? Waarvoor dient de slurf van een olifant? Waarom verandert een kameleon van kleur? Hoeveel liter water per dag drinkt een neushoorn? ...




Wanneer alle hulpagenten stilaan aanwezig waren werd het dringend tijd om van start te gaan" Agent Si en Agent Cret leggen uit wat het probleem is...: 
"Er ontstaat op dit eiland zeer veel verwarring. Er zijn kangifanten, opaardroe's, dolbraleons, nijlfanten, enz. Niemand op dit eiland weet nog welke dieren er echt leven en welke lichaamsdelen bij elkaar horen. Net daarom zijn de agenten van de partij... Samen met de kinderen gaan zij deze week een 'dierenflapjesboek' maken waarbij het opnieuw duidelijk wordt welk hoofdje bij welk lichaam en bij welke staart past..."

De eerste opdracht is de puzzelstukken die de agenten vonden op het eiland samen te brengen en een juiste combinatie te vormen!
 Geslaagd! Dit was een eerste veelbelovende uitdaging waarin alle agenten al hun uiterste best deden!

 En dan gingen ze pas echt aan het werk...!
 Er werden heel wat weetjes gestempeld over de verschillende dieren. Niet zomaar gestempeld maar daarvoor gebruikte wij de 'linkprintstempels...'! Speciale stempels die in de eerste graad gebruikt worden en waar jij al echt woorden mee kan vormen!
Weetjes als.. deze brengen wat orde op zaken:

Een zebra heeft strepen als verwarring voor de vijand.
Het oog van een olifant is zo groot als een basketbal.
Een giraf haar jong valt bij de geboorte 2 m naar beneden.
Een kameleon (jong) heeft een speciale tand om het ei te breken.
Een nijlpaard kan zijn adem 5 minuten inhouden.
...



Ondertussen ging een ander groepje hulpagenten op zoek naar de juiste omgeving. Waar leven de dieren? Deze groep zorgt voor de niet onbelangrijke achtergrond in het boek! Prachtige jungles, watervallen, woestijnen werden met pastelkrijt gecreƫerd.
En de derde groep nam zeer goed de verschillende dieren waar en ging met pastel aan het werk om deze weer te geven. Om er nadien een echt flapjesboek van te maken moesten zij rekening houden met een juiste compositie en raakpunten op het blad. Na heel wat experimenten gingen wij 'echt' aan het werk, en dit werk werd op dinsdagnamiddag verder gezet!
Morgen komen Se en Cret terug en bekijken wij samen het resultaat. Hopelijk slagen wij in deze opdracht en kunnen wij wat orde op zaken stellen. Maar als wij de inzet van onze hulpagenten bekijken... is er zeer veel kans dat dit verhaal goed afloopt!

Donderdagochtend om 9 uur is iedereen van harte uitgenodigd in de zaal voor de voorstelling van het 'dierenweetjesboek'.