donderdag 31 maart 2011

vandaag

HIP HIP HOERA voor RUBE!! een dikke proficiat.

Vandaag was het weer een hele leuke dag ( wel eentje zonder foto's want mijn batterij was plat, sorry. Ik maak het zeker morgen goed).
Het eerste leerjaar is volop aan het tellen tot 20 en leest elke dag een beetje meer en vlotter. Veel oefenen is de boodschap ( kleine hint voor thuis) De vrije teksten worden stilaan langer en worden ook al veel vlotter geschreven. Ze nemen grote sprongen. Mijn "kleintjes" worden groot.
Het tweede leerjaar is aan het zwoegen met de euro's. gepast betalen en op verschillende manieren lukt al heel erg goed. Op het teruggeven moet nog wat worden geoefend maar hun inzet is super. Ik heb hun gezegd dat ze nu steeds moesten vragen aan mama of papa om in de winkel te betalen.  Ik kan wel niet verzekeren of ze het wisselgeld al helemaal foutloos kunnen controleren.
In de namiddag werken we in hoeken en speelden we het leuke spel dat Rube als klascadeautje meehad.
We hadden ook een extra uurtje turnen  daar vandaag het uitwisselingsproject met Brazilië doorging.

Morgen is het weekafsluiting en jullie krijgen ook zeker een foto-update.

groetjes
Karolien

maandag 28 maart 2011

vandaag

Hallo,

Sorry vandaag door de drukke dag geen tijd gehad om foto's te nemen. Maar toch een kort verslagje van de dag.
's Ochtends mochten we enkele kinderen van Ann haar klas verwelkomen. Zij werkten mee in onze klas. Het eerste is volop aan het leren hoe ze moeten optellen en aftekken tot 20 en leerden dat niet alle letters die eindigen met een t ook met deze t geschreven worden. Er zijn ook foppers die met een d geschreven worden, potvolkoffie! Ze maken het ons toch moeilijk zenne was Rube zijn terechte reactie!
Het tweede leerjaar maakte vandaag de tekst van Robin verder af en leerde de maaltafel van 7. Dit ging vlot want tot hun verbazing kenden ze toch wel al heel veel tafels als ze ze mochten omdraaien.

In de namiddag hadden we eerst een uurtje zedenleer en godsdienst om nadien Milan, Lilith, Ashye en Sibbe in de klas te verwelkomen. Zij kwamen ons in de klas helpen om verder de illustraties te maken. Wat een harde werkers!!!
Robin en Joran zijn onze journalisten van dienst. Zij proberen te ontdekken hoe een krant gemaakt wordt en gaan het nieuws volgen deze week. Een super leuk idee!
Emily en Angel willen weten hoe stiften en kleurpotloden gemaakt worden maar hierover vonden we niet zoveel informatie ( enige hulp is welkom)
Quinten had een elektriciteitsdoos mee en toonde ons wat hij hiermee kon doen.

Ook sorry dat de weekplanning niet in de map zat maar dit maak ik morgen in orde. De tijd ontbrak me om dit nog netjes in orde te krijgen. Maar via deze weg weten jullie dat we vandaag weer hard aan het werk zijn geweest in de klas.

groetjes
Karolien

illustraties maken




Vrijdag leefden de kinderen en ook de ouders en grootouders zich helemaal uit met hun creativiteit om de illustraties bij hun zelf geschreven boek te maken.
Het zijn pareltjes geworden.

groetjes

naar de bib

Na het turnen wandelden de derde kleuterklas en de eerste graad samen naar de bib! Kijk maar goed, in de verte zie je de klas van Karolien! De klas van Lieselot kwam van de andere kant... want die waren net gaan turnen!
Beiden klassen vormden nu één grote groep, klaar om op speurtocht te gaan!
In de bib was er een groot probleem! Wij zijn niet de enige bezoekers, maar er is ook een dief op bezoek geweest...!
Hij heeft een brief achter gelaten...

Wij krijgen de opdracht om overal in de bib koekjes te gaan zoeken.... maar het is best wel spannend want 'Zou die dief hier nog rond lopen?'
Zoeken... zoeken zoeken!

In alle hoekjes van de bib gaan we op zoek... we vinden natuurlijk niet alleen koekjes maar ook veel boekjes! We spelen spelletjes met de boeken, luisteren naar de opdrachten en verhalen!
Een raadspel... Wat komt er tevoorschijn?
Wij wandelen door de leeszaal, achter de balie, de cd-en dvdzaal, enz.

Uiteindelijk vinden we een hele grote koffer! Zou daar de buid van de dief inzitten?

De dief is spoorloos, zijn buid ook maar in de koffer zitten leuke geheime koekjes met een mooie spreuk voor al onze speurneuzen!

'Geluk lacht je toe'

Dankjewel aan onze lieve bibbegeleidster en aan Silke (kinderverzorging) voor de hulp! Het was een leuken, en vooral spannende bibspeurtocht!

DANKUWEL aan de ouders die weer maar eens paraat stonden in deze jeugdboekenweek!

donderdag 24 maart 2011

uien planten

We hebben van het mooie weer geprofiteerd om onze tuintaak tot een goed einde te brengen. Onze klas is namelijk verantwoordelijk voor het planten van de ajuinen. In het zonnetje met potjes en een schepje gingen we aan de slag.




Hoe ziet een muis er vanbinnen uit?

Hallo,

Vandaag hebben we wel een heel speciale dag gehad vandaag. Bij het begin van de dag bleken er 4 kinderen ziek te zijn en ook in de loop van de voormiddag is Idun naar huis gegaan. We misten dus 5 vriendjes.
Rube heeft ons wel na de middagspeeltijd een vriendje extra meegebracht maar spijtig genoeg was dat vriendje al dood.
Hier zie je enkele foto's van onze dode muis. Niet voor gevoelige kijkers want we gingen ook op onderzoek naar wat er allemaal in een muis zat. We vonden het hart en de darmpjes en we zagen ook dat hij hele kleine hersens had.




Dank aan Floor voor de geslaagde foto's.

groetjes
karolien

woensdag 23 maart 2011

tekeningen met citroensap

Hallo,

naar aanleiding van schatkaart van Si en Cret zijn de kinderen zelf aan de slag gegaan met het schilderen met citroensap. Ze maakten leuke tekeningen die we dan boven een kaarsje hielden en dit was het resultaat:
 een mannetje van Emily
 een straaljager van Jente
de vis van Elise.

Door deze creatieve activiteit weten we nu ook dat ons brandalarm nog steeds werkt! OEPS....

groetjes
Karolien

weer een dagje Si en Cret

Vandaag waren Si en Cret er weer. Cret was heel droevig want hij was zijn lievelingsboek kwijt en dat was een ramp. Gelukkig hadden de kinderen een leuke oplossing klaar. " We maken een nieuw boek voor Cret"
Dat vond Si en Cret een geweldig idee.
De kinderen gingen op zoek naar een gezamelijk thema en enkele personages die zeker in het verhaal moesten voorkomen. Ook was het belangrijk wat van een boek een goed boek maakt. Zo moest een goed boek volgens de kinderen geheimen bevatten, spannend zijn en soms ook grappig.

Nadien gingen ze samen met de grote hulpagenten aan het werk op verhaaltjes te schilderen en te schrijven.



Nadien kwamen onze kleine en grote hulpagenten terug samen in onze geheime kamer om naar alle verhalen te luisteren.











Met al deze pareltjes van verhalen gaan SI en Cret nu één verhaal maken. Ze zullen de leukste stukjes uit elk verhaal kiezen en deze samenvoegen. Zo begint het verhaal voor ons boek vorm te krijgen.

tot morgen

groeten
agent Si en Cret

dinsdag 22 maart 2011

dozen

Hallo,

Misschien hebben jullie het al gehoord maar iedereen heeft nu een geheim vriendje in de klas. Voor hun geheim vriendje mogen de kinderen hun geheim vriendjes briefjes schrijven, cadeautjes maken of stiekem helpen en extra lief doen. De kinderen vroegen om een brievenbus te mogen maken zodat ze hun post onopvallend kunnen afgeven.

groetjes
karolien

Jeugdboekenweek 'geheim' - samenwerking oudste kleuters en eerste graad

 

Aan de poort stond er gisterenochtend niemand minder dan Agent Cret, vergezeld door agent Si! Samen hielden deze twee geheime agenten een oogje in het zeil...
Alsof dat nog niet genoeg 'geheim' was voor een maandagochtend waren ook de klas van Karolien, en die van Lieselot vergrendeld...! Zou dit iets te maken hebben met de GEHEIMe jeugdboekenweek?

Toen we de bel hoorden namen we dan toch maar het risico om de klas te betreden. Gelukkig niet alleen, maar vergezeld door agent si en agent cret! In de klas vonden wij een schatkaart. Met citroensap oncijferden wij deze... en vervolgens gingen wij op schattentocht...




We waren nog maar net weg... en zagen dat ook agent cret met een hele groep speurvriendjes op tocht was. Zij hadden ook een schattenkaart gevonden in hun klas... We speuren samen verder!



Diep... in het bos vinden wij een hele grote schatkist. Na de kist 'voorzichtig' geopend te hebben, vinden we een heel wat geheime boeken...

Agent Cret en Si gebruiken hun sterke spieren... en brengen met de ondersteuning van heel wat speurvrienden, de schatkist naar 'de geheime plaats'.

"Bim bam beim, wij maken het stil voor ons geheim"
We kruipen dichtbij elkaar in onze geheime plaats. Maar van heel die geheimzinnige sfeer.. krijgen wij zin om zelf in de geheime verhaaltjes te duiken!

Dankzij heel wat mama's en papa's luisteren wij in gemengde groepjes naar de spannendste verhalen. Nadien maken wij een geheime collage over het verhaal! DANKUWEL aan alle hulpagenten...







Onze geheime ruimte zal nog tot vrijdag 2 april 'geheim' blijven. Elke avond kruipen de klas van Karolien en de klas van Lieselot daar dichtbij elkaar om naar geheime verhaaltjes te luisteren...



Dit was alvast een spannende start van de geheime jeugdboekenweek. Wij werken deze week woensdag en volgende week woensdag samen in het teken van de jeugdboekenweek. Op vrijdag zullen wij om 10u met de eerste graad en de derde kleuterklas samen een bezoek brengen aan de Bib. Daarvoor zijn wij nog op zoek naar ouders.
DANKUWEL AN (mama Jolien) voor de leuke foto's