maandag 28 november 2011

Romeinse knutselnamiddag

In de voormiddag was het nog even werken geblazen. Het getal 7 kwam aan bod, de letter v en het ei-lied voor het eerste leerjaar.  ( morgen zitten de +/- oefeningen in de rekendoosjes) Bij de kinderen van het tweede leerjaar leerden we een nieuw woordpakket aai, ooi, oei. De kaartjes zitten al in hun doosjes maar we moeten ze morgen nog knippen. Ook gingen we een stapje verder met het optellen tot 100 TE + E = TE. 

Na een ochtend flink gewerkt te hebben was het eindelijk tijd voor onze Romeinse knutselnamiddag. 
Hilde, de mama van Ruben hielp Ardelan, Jaan, Lucius en Rube met het maken van een mozaïktekening. Ze waren nog niet klaar maar het resultaat mag er al zeker wezen. 



Bij Roland, de papa van Elise maakten Quinten, Elise en Maite een leuk spel voor met dobbelstenen te spelen en een bordje waar de kinderen vroeger mee leerden op school. 





Oslem, de mama van Ayse hielp Eva, Ayse, Ela en Valerie met het maken van echte Romeinse sandalen. 




Bij Gundi, de mama van Maite en Fanny,  de mama van milan maakten  Raf, Milan, Angel, Emily, Roos en Idun een lauwerkrans. Zien ze er niet uit als echte keizers en keizerinnen? 




Bij mij maakten we Romeinse munten en een kaarsenhoudertje uit klei. 


We hebben dus zeker niet stil gezeten vandaag! Bedankt aan alle ouders die zijn komen helpen. Dit zorgt ervoor dat de kinderen tot supermooie resultaten komen. 

tot morgen

groetjes
Karolien



Niet vergeten: 

- Morgen krijgen jullie de foto's mee naar huis: ten laatste volgende week woensdag moet ik ofwel de foto's of gepast geld terug hebben. 

- woensdag is er voor het eerste leerjaar clb- bezoek bij de dokter. 

- donderdag gaan we op uitstap naar het Gallo-Romeinsmuseum in Tongeren. Kinderen brengen dan een rugzakje met hun brooddoos en een flesje water mee naar school. Ze mogen hun boekentas thuis laten. 
Ook een koek en een stukje fruit wordt door de school voorzien. 


vrijdag 25 november 2011

vandaag

Hallo allemaal,

De week zit er weer op .
We begonnen vandaag met 4 onderzoeksvoorstellingen:

Zo leerden Rube en Raf ons heel wat over de Romeinen. We zijn nu helemaal klaar voor ons museumbezoek.
Maryne en Jaan vertelden ons hoe een storm ontstaat ( wind, regen, bliksem, donder)

Voor Amoun haar onderzoek over hoe je een been ingipst keken we naar een filmpje. Ook had ze zelf de verschillende stappen getekend.
Maite haar broer is ernstig ziek en heeft koorts. Gelukkig weten we nu dat koorts eigenlijk een teken is dat ons lichaam tegen de microben ( bacteriën) aan het vechten is.

Het tweede leerjaar leerde vandaag ook met de getalkaarten rekenen zo maakten we een hele lange slang.....
54 - 4 + 6 - 50 + 20 - 6 +9 = .........







en maar puzzelen.













In de namiddag was het feest in het zwembad!
Geniet mee van de leuke beelden.















We sloten de dag rustig af met een voorleesmomentje in de klas van Evelien.


tot maandag!!

groetjes
Karolien

donderdag 24 november 2011

Belangrijk!

Hallo ouders van de kinderen van het tweede leerjaar,

Graag nodig ik jullie uit op een extra klasavond rond de werking van onze nieuwe rekenmethode "rekentrappers" op dinsdag 6 december om 19.30 uur.
  Het is heel belangrijk dat jullie hierop kunnen aanwezig zijn daar de aanpak zowel in de klas als voor thuis toch wel anders zal verlopen. We zullen deze avond de rekenmethode toelichten maar ook de verschillende technieken verduidelijken zodat jullie uw kinderen op een een zo goed mogelijke manier kunnen ondersteunen.

Ook de kinderen van het eerste leerjaar zullen hier volgend jaar me van start gaan maar deze infoavond zal dan ook pas volgend jaar doorgaan. 

Hopelijk tot dan!

groetjes
Karolien en Evelien

klaspraat

Hallo allemaal,

Het was weer een leuke dag vandaag.
In de voormiddag rekenden de kinderen van het eerste leerjaar op de trap en herhaalden ze hun letters. Een dikke bravo voor hun. Het is leuk te merken dat hun letters en hun + en - goed geoefend worden. Zeker blijven doen!!
Het tweede leerjaar besprak de tekst van Idun en probeerde deze nogmaals mooier maken door bijvoeglijke naamwoorden toe te voegen. Ook het optellen tot 100 gaat vlot!
In de namiddag gingen we aan de slag met onze onderzoeken.

Maite ging op onderzoek hoe het komt dat haar broer koorts kreeg.

Amoun keek naar een filmpje over het aanbrengen van een gipsverband. Ze kon met haar eigen gips vergelijken.

Elise ging verder op onderzoek waar ijzer vandaan komt. ..... uit de grond!!!


Ook kwam de vraag hoe de Sint eigenlijk binnen geraakte want door de schoorsteen leek toch wel heel moeilijk.
Blijkbaar heeft de Sint van elk huis ook de sleutel en de piet doet natuurlijk ook de deur open voor zijn beste vriend.

Idun bracht heel wat leuke instrumenten mee naar de klas. We besloten om een muziekhoek te installeren in de klas. Ook hoorde ik dat er heel wat ouder muzikaal zijn aangelegd. Het idee kwam om eens een namiddag workshops rond een instrument te houden...... Meer uitleg volgt.



het was in ieder geval feest in de klas......


Ardelan, Ayse en Roos speelden een toneel met de playmobil van Ardelan.


Maryne en Jaan werkten hun onderzoek rond de storm af. Knap gedaan! 

Lucius is begonnen aan een kaartje voor zijn zus. Hij gebruikte hiervoor de picasso -techniek die hij tijdens het atelier bij Judith leerde.


Je mag er zeker van zijn dat onze klas vol leven was in de namiddag. Gelukkig konden we rustig afsluiten in de klas van Ilse voor een leuk verhaal tijdens de voorleesweek.

Ook de soep was heel lekker!!!!! mmmmmmm

groetjes
karolien.


ps: Morgen is het zwemmen.

Wie een oude schoen heeft mag die zeker meebrengen zo kunnen we de Sint verrassen.


dinsdag 22 november 2011

enkele mededelingen

Hallo allemaal,

eerste en vooral wil ik even vermelden dat het vrijdag zwemmen is en  niet vandaag ( daar het vlaamse zwemweek is) We gaan zwemmen van 13.05 tot 14. 00 uur.


Er is vandaag weer heel wat uit de kring gekomen.

Zo waren er vandaag heel wat kinderen met nieuwe schoenen.... De vraag kwam wat er gedaan werd met hun oude schoenen. Omdat deze meestal zo versleten zijn door het spelen kunnen ze niet meer worden doorgegeven. Hierdoor begonnen we te denken wat we met onze schoenen konden doen. We kwamen op het idee om een oude schoen helemaal gek te maken met verf, ogen, ...... Nog wel een leuk idee voor de Sint bij jullie thuis te verrassen.
- Wie wil mag dus een oude schoen meegeven om hier een hele coole van te maken . 

Ook had Maite vandaag een brief mee voor Elise. De kinderen van het eerste leerjaar zeiden hierop dat ze vorig jaar een brievenbus hadden waar ze briefjes naar elkaar konden schrijven. Iedereen vond dit een leuk idee. Eva vertelde dat we hiervoor wel zakdoekendoosjes nodig hadden.
- Wie thuis lege zakdoekendoosjes heeft: Ze zijn heel welkom. 

Ook wou Maite die wel heel graag en goed naai proberen kleertjes voor onze poppen te maken. Zelf ben ik hier geen krak in maar als iemand zin heeft om een namiddag samen met Maite en misschien nog wel andere kinderen leuke kleertjes te komen naaien is zeker welkom! 
Ook stofjes om dit te doen zijn welkom in de klas. 

Er lopen ook nog enkele onderzoeken in onze klas. Zo onderzoeken Maryne en Jaan hoe storm ontstaat. (wind/bliksem/donder/regen)

Amoun wil weten hoe een gipsverband gemaakt wordt. Ik ga hiervoor proberen eens een kijkje te gaan nemen in het ziekenhuis.

-Volgende week maandag is er ook de Romeinse knutselnamiddag. Ik ben heel blij te zien dat er heel wat ouders willen komen helpen.... Iedereen is natuurlijk nog steeds welkom.
Ik zou wel willen vragen aan diegene die mee komen helpen om even langs te komen en zo een keuze te maken tussen alle knutselactiviteiten. ( Ik heb er overal de uitleg van)

Morgen zal ik zeker enkele foto's op de blog zetten daar dit alweer van vrijdag geleden is. Maar geen paniek, de kinderen werken hard in de klas.

groetjes
karolien

zondag 20 november 2011

volgende week

Hallo allemaal,

Hier zijn enkele mededelingen voor volgende week.:

1. Ik zal er maandag niet zijn omdat ik een bijscholing heb van rekkentrappers ( dit is een rekenmethode voor kinderen die het moeilijker  hebben met het rekenkundig inzicht.  ( de kinderen zullen in de klas worden opgevangen door Elke ( ook een leerkracht lager onderwijs)

2. het is Vlaamse zwemweek deze week : We gaan dinsdag zwemmen!!!!

3.Vrijdag zijn we op school gestart met de voorleesweek. Hartelijk dank voor de talrijke opkomst. Ook wordt er elke avond door ouders en leerkrachten voorgelezen op school. Maar ook tijdens de lesuren zullen er dagelijks leesuitwisselingen tussen de verschillende klassen plaatsvinden.


vriendelijke groetjes
Karolien

donderdag 17 november 2011

vandaag

Hallo,

na een voormiddag hard werken met voor het eerste splitsen tot 6 en i of ie? en voor het tweede +/_ tot 100 en een hele knappe tekstbespreking vol met bijvoeglijke naamwoorden was het in de namiddag weer onderzoekstijd.

Valerie en Sarah werkten hun onderzoek over de geboorte van een veulen af en stelden dit voor.




Ook werd er weer heel wat in 3D gemaakt. Hier zie je enkele resultaten....



















Amoun, Maryne en Jaan gingen op onderzoek naar het ontstaan van een storm zoals deze op pukkelpop. We deden een proefje met een ballon ( voor de donder) dat was verschieten!!!



Eva probeerde samen met Lucius het aantal paardenrassen te tellen maar amai dat waren er wel heel erg veel.


Elise en Maite willen onderzoeken hoe ijzer / staal gemaakt wordt. Dit is niet gemakkelijk uit te leggen dus ik ben eigenlijk op zoek naar een fabriek/..... waar we dit zouden kunnen zien.


Morgen is het weer de laatste dag van de week..... de tijd vliegt!

Wie er op 28 december mee kan komen Romeins knutselen en op 1 december mee kan naar het Gallo-Romeinsmuseum kan zijn naam op het blad aan de deur schrijven. .
Dank je wel.

groetjes
Karolien

dinsdag 15 november 2011

vandaag

Hallo allemaal,

Hier zijn we weer.

Vandaag begonnen we met een heel interessante kring waar we heel veel van hebben kunnen gebruiken in onze hoeken. Na de kring was het dan tijd om te gaan sporten zodat we na de speeltijd helemaal klaar waren om erin te vliegen.

Het eerste leerjaar leerde de letter oe schrijven terwijl het tweede T+T en T-T nogmaals inoefenden.
Na een 25 minuutjes ging onze time-timer en wisselden we. Het tweede deed hun dictee van de open klinker op het einde van een woord schitterend en kreeg daardoor het nieuwe woordpakket aangeleerd. De kaartjes zullen morgen in het doosje zitten. ( woordpakket nk/ ng- met als hulpje: we maken het langer!)
Het eerste ging hun getallen tot 6 nog wat extra inoefenen zodat ze klaar zijn om morgen te gaan splitsen.

In de namiddag was er eerst een uurtje levensbeschouwelijke vakken waarna we met zijn allen naar een filmpje over de Romeinen keken.
In onze hoeken werd er weer hard gewerkt!

We plakten alle prenten bij het juiste onderdeel van het Romeinse onderzoek zodat we er overmorgen de uitleg aan kunnen toevoegen. 

Amoun haar naam is afkomstig van de Egyptische god amon. Zij ging samen met Maryne op onderzoek naar de betekenis van deze God. 

Quinten bracht iets heel raars mee. IS het een haarbal, is het een braakbal.... neen, na lang zoeken vonden ze in de cocon een verdroogde bij . Ze zagen ook de angel. 


















In de knutselhoek is het 3D wat de klok slaat. We maken achtergronden en brengen nadien met rubberen tussenstukjes van alles op de voorgrond. 

Valerie wou weten hoe een veulentje geboren wordt. Samen met Sarah ging ze op onderzoek. 
















Omdat Elise vandaag een apparaatje bij zich had om armbandjes en kettingen te maken toonde ze hoe het moest aan Ella. Natuurlijk had Elise niet genoeg kraaltjes om voor iedereen een ketting te maken. Maar daar had Maite al snel iets op gevonden. Ze gebruikte strijkparels en reeg die in een mooi patroon op een touwtje. 


In de ontdekhoek gingen Roos, Emily en Angel op onderzoek hoe ze met rechte lijnen toch een boog konden maken. het lijkt ook wel 3D. Dit is een staaltje gezichtsbedrog.
Ook de vaardigheid van het trekken van lijnen met de lat was hier zeker een must.





Eva had vandaag ook een leuk spelletje mee . Nadat Eva de uitleg had gegeven gingen Jaan en Milan aan de slag.

Raf, Milan en Lucius werkten ook nog aan een vrije tekst, terwijl Idun de laatste hand legde aan haar verrassing voor haar kersverse zus Stella. 


tot morgen allemaal! 

groetjes
karolien